Agjensi Pronash Isidori

Politika në Shqipëri ka mbajtur qëndrim periferik ndaj komunitetit

(Meqenese jemi ne kohe fushate zgjedhore, do doja qe kete artikull ta lexonin me shume kandidatet per deputet, te cilet neser do jene perfaqesuesit tane ne Parlament. Ata po i drejtohen sot komunitetit per t’i kerkuar vullnetin permes votes. Por me pare duhet te ndryshojne mendim per kete komunitet…)

Shkruan: Dr. Isidor Koti (Doktor Shkencash ne Filozofi Komunikimi)

Përfshirja dhe fuqizimi i komunitetit (cilido qoftë kuptimi që u japim këtyre shprehjeve) tani njihet gjerësisht. Sidoqoftë, qasjet operacionale në përputhje me këto parime jo gjithmonë kanë gjetur hapësirë në politikat publike. Në disa raste, përkundrazi, ata kanë mbajtur një pozicion periferik dhe pak të konsideruar. Në shumë kontekste lokale, dhe për shumë arsye të ndryshme, megjithatë,duhet të pranojmë se prania e komuniteteve “të shëndetshme” dhe të mirë-organizuar jo vetëm që përmirëson cilësinë e jetës së atyre që u përkasin atyre, por gjithashtu lehtëson sigurimin e shërbimeve që, në mungesë të një organizate adekuate të komunitetit, ato nuk do të ishin aq efektive.

Qëllimi i punës sime në komunitet është të ofroj jo vetëm shërbime, por edhe indikacione për ata që punojnë drejtpërdrejt në terren (edhe për politikanët, pra për ata që menaxhojnë ose financojnë komunitetin punë), se si të veprohet në kontekste të tilla, duke zbatuar udhëzimet metodologjike. Shumëçka ka ndryshuar, natyrisht, edhe në anën subjektive të autorit të këtyre ideve. Kam shkruar botimin e parë në pak më shumë se tre vjet, pas përvojës sime të drejtpërdrejtë në këtë fushë. Ai tekst, gjithashtu përmbante referenca për literaturën, por kryesisht bazohej në punën time si operator.

Por me kalimin e kohes jam perpjekur te krijoj një bazë më të pasur “teorike” (të marrë kryesisht nga literatura ndërkombëtare), duke përfituar gjithashtu nga përvoja personale akademike dhe ajo në terren. Unë kam qenë i përfshirë në projekte, menaxhimin e personelit, mbajtjen e marrëdhënieve me administratat lokale dhe mbi të gjitha kam trokitur në shumë dyer familjare, duke takuar me qindra e mijëra njerëz. Te qenit i përfshirë në menaxhimin e drejtpërdrejtë të administrimit, për të marrë burimet e nevojshme dhe për të inkurajuar të tjerët të investojnë më shumë në programet e zhvillimit të komunitetit eshte me shume se i rendesishem.

Jam gjithnjë e më i bindur se, pavarësisht nga specifikat e secilit kontekst kombëtar, ekzistojnë “parime universale” të vlefshme për të gjithë. Besoj se vlerat dhe aftësitë e punës në komunitet janë diçka që do të vazhdojë të jetë e nevojshme në të ardhmen në shumë vende. Puna në komunitet – të paktën si një ide kryesore – ka qenë gjithmonë dhe do të vazhdojë të jetë e vlefshme. Ju kemi borxh shumë më tepër njerëzve, sesa mund të përmend këtu: atyre që nuk pajtohen me ne, për shembull, sepse më detyruan të vija në dyshim idetë e mia; atyre që, me dashuri dhe respekt, më inkurajuan të besoja se kam diçka të dobishme për të thënë; për të gjithë ata që, në një mënyrë apo në një tjetër, më kanë mësuar diçka; dhe, sigurisht, shumë njerëz që kontribuan, drejtpërdrejt ose indirekt.

Iniciativat e përfshirjes së komunitetit “nga lart poshtë” mund të funksionojnë vetëm me një kusht: që të ketë edhe nisma të ndërtuara “nga poshtë”. Këto të fundit, deri sot pothuajse nuk janë pajisur me burime të përshtatshme (të paktën kur përfshihen shërbimet zyrtare).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×

Përshëndetje!

Kliko më poshtë per te komunikuar me WhatsApp ose dërgoni email në isidor.koti@realtors.al

× Si mund t'ju ndihmoj?